Fire lærdomme til aspirerende iværksættere

Det er med at spidse ører og tage noter, hvis du går med drømmen om at kaste dig ud som iværksætter. Du får her et par gode råd med på vejen fra nogle af de mest erfarne i faget.

Daniel Hansen
3 min readNov 30, 2021

--

Der er ikke to iværksættere, der har den samme historie. Nogle er ganske enkelt født med et særligt gen og startede allerede i en ung alder med at sælge lemonade til nabolaget.

Andre folder sig ud som iværksættere i en senere alder og trækker på de erfaringer, de har fået i løbet af deres karriere, og bruger disse som grundlag til at skabe virksomheder. Så er der dem, som grundlagde deres første virksomhed, mens de studerede på en videregående uddannelse.

Selvom aspirerende iværksættere kan tage kurser i forvaltning af virksomheder, regnskab og andre relevante discipliner, så er mange af de mest essentielle lærdomme forbundet med selve arbejdet som iværksætter — at prøve sig frem og fejle for så at prøve igen.

Hvordan du når toppen af bjerget er vigtigere end at nå toppen

Der er findes et ordsprog, der lyder således: “Måden, hvorpå en person handler, afspejler sig i alt, personen gør”. Og der er måske hold i ordsproget, i hvert fald i mange tilfælde. En iværksætters tilgang til det at drive virksomhed sender et kraftigere signal til partnere, medarbejdere og kunder, end de er i stand til at generere af overskud på bundlinjen.

Yvon Chouinard fik i en tidlig alder smag for iværksætteriet, da han i sine teenageår lagde grundstenene til den virksomhed, vi i dag kender som Patagonia. Han startede med at lave redskaber og udstyr af højere kvalitet til klatrere. Han var selv en erfaren klatrer, og hans ambition var at producere udstyr af højere kvalitet, som var lettere og mere effektivt end det, der allerede var på markedet.

Siden 1985 har Patagonia forpligtet sig til, at 1 procent at deres samlede omsætning doneres til organisationer inden for bæredygtigt arbejde, samtidig med at Yvon Chouinard har søsat en række filantropiske initiativer. Hans principper og politiske overbevisning er vævet ind i Patagonia, hvilket har hjulpet virksomheden til at positionere sig som markedsledende.

Fra darling til udstødt

Ingen kaster sig ud som iværksætter med ambitionen om at fejle — men det er de færreste, der kan sige, at det aldrig er sket for dem. Det er vigtigt, at man omfavner fiaskoer og bruger dem til at lære af sine fejl. Det er en grundregel, hvis man på sigt vil have succes som entreprenør.

Da Whitney Wolfe Herd forlod datingappen Tinder og lagde sag an mod en tidligere arbejdsgiver for krænkelser, var der folk, der mente, at hun gik fra darling til udstødt. Det var dog ikke noget, der slog Whitney Wolfe Herd ud.

Hun brugte modstanden som incitament til at arbejde målrettet mod at gøre internettet til et bedre sted — særligt for kvinder. Hun skabte datingappen Bumble, som giver kvinderne kontrollen. I de første to år kunne appen registrere 22 millioner bruger.

Selskabets markedsværdi rundede i 2021 13 milliarder danske kroner i forbindelse med lanceringen. Det bevirkede, at Whitney Wolfe Herd kunne kalde sig verdens yngste selvgjorte milliardær.

Født til entreprenørskabet

Daniel Hansen fra OMNIA Global er eksemplet på en person, hvor entreprenørskabet er en del af generne. Allerede som 16-årig stiftede han sin egen virksomhed, og siden da har Daniel Hansen kun bygget på sit repertoire som iværksætter.

I 2009 stiftede Daniel Hansen OMNIA Global — en familievirksomhed specialiseret i alternative private såvel som offentlige investeringer ved brug af innovativ finansiering og gearing inden for struktureret finansiering.

OMNIA Global og Daniel Hansen er kendetegnet ved at tænke ud af boksen. Der arbejdes ikke med bestemte brancher, og i forbindelse med deres projekter er slutresultatet aldrig et mål i sig selv. Det handler om at skabe værdi og nyde den rejse, man kaster sig ud i som iværksætter.

--

--

Daniel Hansen
0 Followers

Daniel Hansen er direktør for og grundlægger af OMNIA Global; Et iværksættende familie kontor. Han stiftede firmaet i 2009 for at skabe og udvide projekter.